Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2006 20:46 - Пазарът в Дамаск
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 4846 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Здравейте приятели! След пазара в Танжер и Агадир ще Ви разходя из пазара на Дамаск в Сирия.
  Дамаск Ви посреща с уют, добронамереност и спокойствие. Преди всичко естествено. Истинско. С разнообразно облечени хора - от чисто европейски през полусветски до забулени жени само с процеп за очите.
   Движението по улиците на тримилионния град е безразборно. Всичко е организирано в значителна степен на базата на лични взаймодеиствия и интуиция. И най - вече на уважително отношение между водачите на превозни средства.  Както си  върви потокът, можеш да провреш ръка през прозореца на автомобила си, да дадеш знак, че искаш да завиеш наляво, и го правиш. Толкова. Съществува някаква странна, непонятна за чужденеца организация на хаоса. Таксито е единствения обществен транспорт. Маршрутки се надпреварват по улиците, водачите надуват клаксони, намаляват скоростта и гледат питащо дали искаш да се качиш. Да, но надписите са само на арабски и не можеш да знаеш дали ти предлагат желаната посока. Ако не уцелиш, грешката ти струва само 15 цента. Такава е цената на пътуването с маршрутка. Ако искаш и целия град да прекосиш, билетът е все толкова. Не повече от 50 лири за най - дългото разстояние с такси. Това е равно на 1 долар. И таз цена не е променяна кой знае от кога.
    Първият обект щом си в Дамаск и трябва да посетиш разбира се е прочутия в целия Изток Сук ал Хамедие. Мястото е търговско още от древността. Пазарът е наречен така в чест на султан Абдул Хамид Втори. Дървения му покрив е горял няколко пъти, докато в края на 19 век е заменен с железен. Невероятно гъмжило. В двете посоки на мрежата от улици потокът от хора не спира. В Хамедие пазар се продава всичко. Дрехи, обувки, храни. Особено се гордеят с платовете от истинска коприна. Изобилието от памучни покривки за легло, дамаски, хавлиени кърпи е необозримо.
   "Бзурия" е името на дамаския пазар на прочутите по целия свят източни подправки. От всяко магазинче се носи възбуждащата миризма на канела, чубрица, шафран, сминдух, чер и бял пипер, цвят от роза, дафинов лист, кардамин, джоджен,кимион, карамфил и каквото още се сетиш. Вече разбирам защо съпругата на бившия австпийски посланик си е купила къща тук. Обичала да и мирише на Стария Дамаск. "Бзурия" е едновремено и аптека, където се продават семена, коренища, всякакви илачи от народната медицина. Точно тук се намира за всяка болка и билка. Нанизани сушени лимони и грейпфрути, дръжки от тикви, дървесни и морски гъби, кратуни, жили от неизвестни растения, тамян, сакъз, пибешки люспи. Авторитетни консултации можеш да получиш от потомствени бзурийски търговци, чиито сергии са разтворили пазви на това място още в средата на 18 век. В един буркан съгледах нещо като жаби, сплескани под автомобилна гума. Продавачът ми обясни, че ги внасят от Египет и други страни от Средиземноморието. С тях се лекуват импотентност при мъжете и безплодие при жените. Предложи ми да опитам - прах от смляно изсушено крокодилче, забъркано с мед и 15 тайни билки. Не набрах кураж. Продавачът обаче не се огорчи и с гордост поясни, че си има достатъчно мющерии, предимно от страните в Залива. Някои са му верни от години и продължават да го търсят, напълно убедени в ефекта на сушените влечуги. Във всяко магазинче, ако има двама продавачи, единият задължително говори по телефона. При това е ясна чe разговорът съвсем не е делови.
   Гъмжилото стихва късно вечерта. Последни провиквания между съседи. Едни след други с трясък се спускат кепенците. Тротоарите се задръстват с амбалаж и всякакви отпадъци, които на сутринта са изчезнали яко дим.
    - Мога ли сама да се движа по това време? питам аз.
    - Да. Можеш. Абсолютно. Тук нищо не те застрашава.
  Отсъствието на улични хулигани, изключително редките случаи на кражби са продукт на едно общество, в която човек цял живот непрекъснато усеща своята принадлежност към семейството и рода. Oсвен всичко друго в Сирия се страхуват от наказание. Влезеш ли в затвора, излизане няма. При това туристът винаги е прав.
  И нещо за националната кухня на Сирия.    
 Сирийската кухня е прочута с разнообразието си и изтънчеността на ястията си. Сред най - популярните национални храни са къббе - булгурени кюфтета с плънка от месо и орехи; фрике - млечно жито(печено), готви се с месо; ябрук - лозови сърми - постни или с месо;съвсем малки; мутаббал - печени патладжани, смлени с тахан и кисело мляко, лимон и зехтин.
   Ако искате да посетите Дамаск - двупосочен билет София - Дамаск за срок от 45 дни струва 280 долара. Може и по море до пристанище Латакия и после до Дамаск.
image
     Снимка от улиците в Дамаск


Тагове:   Дамаск,


Гласувай:
0



1. ady - Жалко
07.09.2006 23:09
тъкмо се потопих в атмосферата на Дамаск и приказката свърши.
цитирай
2. анонимен - искам да се запознаем
10.09.2006 19:09
И да разказваш, разказваш...Толкова са интересни нещата...
цитирай
3. zero - за Вас
11.09.2006 08:37
Подарявам Ви по един гердан от портокалови цветчета от пазара в Дамаск.
цитирай
4. анонимен - sarceto mi ostana v damask
20.02.2010 18:18
sarceto mi ostana v damask
цитирай
5. анонимен - iskam da kontaktuva s niakoi, koito ...
20.02.2010 18:22
iskam da kontaktuva s niakoi,koito e bil tam
цитирай
6. анонимен - Ех, Дамаск, Дамаск
05.07.2010 12:31
Вълшебен град! Една сериозна част от живота ми мина в този невероятен и омагьосващ град! Град, който не може да се опише с думи! Просто трябва да се види!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1400094
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930