Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2006 10:43 - На сафари в Ботсвана
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 7118 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Ботсвана се намира в  южната част на Африка,  между  ЮАР,  Намибия и Зимбабве.  Пет пъти по - голяма е от България,  но  по - голямата и част  попада в пустинята Калахари,  затова населението е само 1.5 милиона жители. Ботсвана е една от най - богатите африкански държави благодарение на диамантените залежи. Била е британска колония до 1964г. а за нещастие на кралицата диамантите са открити две години след като Ботсвана получава независимостта си.
    Туризмът е основен фактор за добрата икономика на Ботсвана. Голяма част от държавата е отделена за резервати и откритите джипове за  сафари - ложите са пълни целогодишно с бледи любители на дивите животни от цял свят.
    Тук японците снимат безразборно, канадците и австралийците са много приятни, но направо побесняват, ако ги вземат за американци, иалианците нямат никакъв късмет с животните, защото вдигат много шум( Гуарда! Гуарда! Мама миа!), а французите са надменни и неприатни. Само чехите са най - симпатичните хора на света. Това е мнението на местните тук.
   Хайде на сафари в резервата Чартър, част от Тули.Тули се намира на мястото, където река Шаши се влива в Лимпопо.
image
 Резерватът е създаден преди 16 години от фермерите в региона. Те се обвдиняват и правят този резерват за диви животни. Част от фермите се превръщат в комерсиални хотели, други в частни домове,  трети в супер еко - лукс ложи.
   Една такава луксозна ложа е Натани. Всяка стая е отделна къщичка,  построена според местните строителни обичаи,  с глина и слама, но в същото време не и липсва нищо от комфорта на всеки петзвезден хотел. Тук всички гости стават по изгрев, натоварват се на японските джипки и обикалят до 10 часа резервата и после  на минутата се връщат обратно за закуска. Други туристи са открили следите на леопард в прахта и няма да се откажат да  снимат ловните му умения. Те няма да го оставят за едната закуска. Хладилната им  чанта е  заредена  достатъчно за едно дълго обикаляне на храстите из резервата.
     Частните лагери, собственост на няколко души, са друг изключително приятен начин за посещение на резервата. Обикновено всеки лагер има по един рейнджър и няколко души персонал. Токът е лукс и се разчита основно на слънчевите батерии. Водата се изпомпва с генератор и се топли на слънце, осветлението е с газови лампи. Всеки лагер изпомпва вода и в една яма извън електрическата ограда, която осигурява измамното чувство на сигурност. При водната яма става купон тъй като всяко прежадняло жовотно дефилира пред фотоапаратите  на лагеруващите срещу няколко глътки вода.  Музиката е ремикс от чупене на дървета или гъргорене на слонове пиещи вода, смях на хиена, джавкане на чакали, ръмжене на лъв, тракане на копитата на зебри.
   Тук в Тули може да видите почти всички африкански животни. Най - много са антилопите.Слоновете също са многобройни и се движат на стада. Жирафите се виждат отдалеч. Зебри. Маймуни. Чакали. Леопарди. Майка гепард с три малки в тревата под едно дърво на залез. Лъвове. Крокодили.  Дива африканска котка. Петниста хиена.  Много важна, но смразяваща част от преживаването са змиите и скорпионите.  Добрата новина е,  че те спят през зимата. А ботсванската зима е по време на българтското лято.
  Ето  снимки на характерните африкански животни
 image
 
image
image

    image
image
imageМестен жител
  Многообразието и богатството на резерватите за диви животни ни правят авантюристи и ни карат да се чувстваме като участници в приключенски роман. Тук изживяваш  уникални огнени залези, изживяваш ритъма на афромузиката, слушаш историите на бушмените,  виждаш техните танци.
  Африка - усещане за вечност. За магия. Ето снимка на една  незабравима картина от Африканския континент
image
 Сега нещо любопитно за Ботсвана
 Най - сериозния проблем на Ботсвана  е СПИН. Всеки трети човек е носител на вируса. Благодарение на правителството населението има достъп до безплатно лечение, лекарства и презервативи. В селата има  малки кръгли къщи със сламени покриви и големи квадратни христиански църкви, които са един от  проблемите в борбата със СПИН, тъй като не одобряват използването на презервативи.
  Така че, трябва да се внимава,  който  отива в Африка не само да снима с фотоапарат, а желае да си разнообрази деня и с нещо друго...
   Все пак черното е красиво - неуспорим факт и Африка е просто приказна. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :))))))))
27.08.2006 11:48
Да отида на сафари е една от мечтите ми ;))))))) А Африка на челно място в класацията на места за посещаване :)))) хехе
Красиво, невероятно и вълнуващо!!!!
цитирай
2. ren - -------------
30.08.2006 01:05
Eeeeх!!!!
цитирай
3. анонимен - Afrika - Me4tata na Djuli !
29.09.2006 14:51
Me4tata mi da posetia Afrika se rodi kogato lubimiiat mi maj po celi 4asove mi razkazva za neia. Zvu4eshe taka, siakash slushah prikazki. Neveroiatni prikazki! Zabraviah za vremeto i miastoto dokato saznanieto mi prevrashtashe dumite mu v obrazi i kartini. Siakash sam prejiviala onova,koeto e prejivial toi.Siakash sam gledala prez negovite o4i.
Dnes pove4e ot vsiakoga me4taia edin den da imam vazmojnost da ia posetia:)
Pojelavam na vseki da se sbadnat me4tite mu!:)
цитирай
4. анонимен - Afrika-Me4tata na Djuli:)
29.09.2006 15:01
Met4ata mi da posetia Afrika se rodi dokato slushah razkazite za neia ot lubimiia si maj. Zabraviah za vremeto i miastoto a saznanieto mi prevrashtashe dumite mu v kartini.Ostanah s vpe4etlenieto za divno velikolepie!
Dnes pove4e ot vsiakoja me4taia da otida tam.
Neka se sbadvat me4tite na vsi4ki ni!:)
Blagodaria ti Venci!:)
цитирай
5. анонимен - MECTATA MI
21.05.2008 08:28
mectata mi da posetya avrikA
цитирай
6. анонимен - mmm
10.07.2008 14:17
superqki sa
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1399835
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930