Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 15:46 - Абу Симбел - два пъти чудо
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 6447 Коментари: 1 Гласове:
0



   Античните автори, които причислили пирамидите към чудесата на света, не не отминали без внимание Александрийския фар и писали много за Александрийската библиотека, не са споменали нито дума за Абу Симбел. Те просто не са знаели за него... Когато през 1813 година швейцарецът Буркхарт, който пътешествал нагоре по Нил, преоблечен като арабин чул за храма Ебсамбала, помолил да го отведат при тази постройка. Но храмът, който той видял, макар и да му се сторил красив, не му направил голямо впечатление. 

image
 
   Както стоял на брега на Нил, почти до южната граница Буркхардт гледал пилоните, издялани в стръмно спускащата се към брега скала. Между пилоните, пазейки входа на храма, се възвишавали шест статуи - четири на мъже и две на жени, засипани с пясък до коленете. Статуите също били издялани в скалата.

image

  Буркхардт надникнал вътре. Обширна ниска зала се сливала с тъмнината и светлината на факлите, които донесли със себе си водачите, изтръгвала фини, тук - там оцветени барелефи. Под краката хрускали въгленчетата от огън и шумолели пресъхнали парцали. Водачът обяснил на Буркхардт, че египетските селяни от околността се крият в този храм от нападенията на бедуините. Било задушно и прекрасните царици простирали към бога тънки дълги ръце, без да обръщат внимание на загърнатия в наметало с качулка пришълец. В дълбочината на храма, в тясната тъмнина на коридорите, Буркхардт не влязъл. С облекчение се измъкнал през планина от пясък обратно към брега и замижал от ослепителното слънце.
   Всъщност Буркхардт открил малкия храм в Абу Симбел, построен в чест на царица Нефертари - великата съпруга на Рамзес II. Фараонът построил този храм за своята жена в знак на безграничната си обич към нея. 

image

Изображение на Нефертари в нейния храм.

  На фасадата на храма се издигат  еднакво големи статуите на Рамзес II  и Нефертари, което е малко странно, защото статуите на жените и децата обикновено стигали до коленете на фараона. 

image

  Като се спускал към очакващата го лодка, Буркхардт се обърнал, за да хвърли последен поглед към каменните статуи, стръмните наклони на скалите и пясъчните езици, навявани през хилядолетията в пустинята. И изведнъж отляво видял нещо необичайно.
  Езикът на пясъка, влял се в долината като водопад и достигнал водата, бил с дебелина няколко метра. Огромна глава, увенчана с двойна корона на фараон, гледала от пясъка пътешественика, по - далеч от брега се съзирали още две корони в пясък. 

image

  - Какво е това? - обърнал се Буркхардт към водача.
  Той повдигнал рамене. Статуите на духовете били скрити от пустинята открай време. 
  - Там също ли има храм?
   Водачът не отговорил, хванал се за високия нос на лодката, той чакал кога този любопитен пътешественик ще тръгне след него. Но Буркхардт вече тичал, затъвайки в пясъка, към погребаните колоси.
    Буркхардт не видял нищо повече. Той дори не разбрал, изправени ли са статуите, които пазели скрития вход на храма, или са седящи. Това всъщност бил големият храм отстоящ на около 60 метра от малкия, построен в чест на Рамзес II и Амон.

image 

    Изминали четири години и италианският пътешественик Джовани Белцони направил втората крачка към откриването на колосите край градчето Сбу Симбел. Като пристигнал там Балцони започнал да копае пясъка между статуите. След няколко дни се открил вход в колосален пещерен храм, състоящ се от няколко обширни зали с десетметрови статуи. Белцони влязъл вътре с бележник, като се надявал да нарисува това, което вижда, но горещината в храма била такава, че от потта хартията веднага се разкъсала и се наложило да се спасява с бягство, за да не загуби съзнание от задухата. 
   В храма нямало сакрофази, мумии, скъпоценни съкровища, но все пак Абу Симбел станало едно от най - популярните места за посещение на туристите в Египет и най - южната точка, до която те достигат.
     


Тагове:   чудо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki02 - в Египет
28.06.2008 19:20
са знаели истината за съществуването ни, затова са били много амбицирани да работят и овековечават съществуването.
Говори се, че истината е изписана на плоча, която се съхранява в Бг, Странджа планина. Ще я открием след 150-200 години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395355
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031