Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 19:18 - Една от " Запазените марки" на Швейцария - шоколадите
Автор: zero Категория: Забавление   
Прочетен: 25123 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2007 19:54


   ШОКОЛАДИТЕ   

 Екзотичният продукт се появява за първи път в малката алпийска страна през 1697 година, когато жителят на Цюрих Хенри Ешер открива лакомството в Брюксел по време на свое пътуване там. След повече от един век през 1819 год., Франсоа - Луи Кайе отваря първата манифактура за механизирано производство на шоколад във Вевей. Така той завинаги остава в историята на швейцанския шоколад.
Макар да няма проблеми с конкуренцията, Кайе се сблъсква с неочаквана трудност - капризите на времето. Студът през зимата пречи на машините да функционират, а през лятото високите температури разтопяват запасите от шоколад. Въпреки това други ентусиасти също следват примера му. През 1826 г. Филип Сушард открива шоколадова фабрика в Сериер, а през 1830 г. в " сладкото" производство се включва и Шарл - Амедей Кохлер от Лозана.

imageПоявата на млечния шоколад има интересна история. Хенри Нестле през 60 - те години на 19 век работи като фармацевт във Вевей, решава да подобри качеството на прясното мляко, давано от кравите му. В същото време неговият съсед и приятел Даниел Петер, зет на Кайе и производител на свещи, отваря фабрика за шоколадови бонбони през 1867 г. През 1876 г. той решава да смеси какао на прах с прясно мляко, за да омекоти горчивия вкус, който остава в устата. Така се ражда млечният шоколад. През 1905г. Петер и Кохлер, който междувременно изобретява шоколада с лешници, основават обща компания, която в продължение на три десетилетия купува мляко от Нестле. През 1911г. към тях се пресъединява и Кайе. През 1929г. обаче " Нестле" поглъщат компанията им и така започва нов етап в шоколадовата индустрия с налагането на едноименната марка.
   През 1869г. друг доайен на шоколадовата индустрия - Якоб Тоблер, открива предприятие в Берн, където започва да произвежда специфичната консистенция от шоколад и мед, прочутия " Тоблерон". Последният от това поколение, Йохан Рудолф Линд, отваря своята фабрика за шоколад в Берн през 1879г. Той въвежда нов метод, при който след обработка на първоначалната субстанция, при температура 80 градуса шоколадът става изключително фин и пухкав, топящ се в устата. През 1913г. той пуска в производство и шоколада с пълнеж.
  Днес всички познават шоколадите с марка " Нестле",

image
 



" Линд", " Сушард", и " Тоблерон". Шоколадите " Кайе" , макар и не толкова популярни в България, продължават да се произвеждат във френския град Брок.

image

 Шоколадови бонбони " Линд".

image

imageimageimage

image

  Вкусно, вкусно и възбуждащо е усещането от шоколадовото удоволствие!

image

  За всички от кошницата на " Линд"...



 


Тагове:   Швейцария,   марки,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blueneo - ;)
03.11.2007 10:55
...май някой... Много Обича Шоколад :))))))))
цитирай
2. zero - Прекалено,
03.11.2007 17:33
прекалено много обичам шоколад, даже по последни медицински изследвания ми вреди многото му ядене...:):):)
цитирай
3. track - :)))
03.11.2007 21:22
Много сладък пост :)))
цитирай
4. zero - :):):)
03.11.2007 21:31
Вкуснооооо!Натурален с нар:):)
цитирай
5. mmmmmmmmm - "Поддържам" форма
06.11.2007 11:39
Lindt!:))
цитирай
6. zero - :)))))))
06.11.2007 11:46
За предпочитане е твоя начин за " поддържане" на форма - Lindt с портокали може би. И аз така...
цитирай
7. mmmmmmmmm - Не,
06.11.2007 11:49
обичам черен шоколад.Но не отказвам на никакъв!:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395394
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031