Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2008 21:01 - Кратка разходка из централните улици на Истанбул
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 7922 Коментари: 5 Гласове:
4



     Истанбул е чудесна туристическа дестинация за повечето българи - космополитен, екзотичен, наблизо и относително евтин за нашите стандарти. Разбира се, не е възможно да разгледаш за няколко дни всички забележителности на града, но за атмосферата която те завладява, когато попаднеш в това гъмжило от хора винаги те кара да се усмихваш и да въртиш очи от вкуса на локума с шам фъстък или когато сладкия баклавен сироп се стича по брадата ти без да се усетиш.

image

 Ето за тези баклави става въпрос.

image

 Магазина на една от големите фирми, които правят баклавите.

image

image

 и тези локуми.

image

image

 Вървейки от хотелчето на централния истанбулски квартал Лялели минаваме край Пожарната кула на Баязит. Тя е построена от Султан Махмуд 2- ри и е била отначало от дърво. От нея се наблюдава целия град, направена е от бял камък и допълнително над наблюдателницата са построени три нови пласта. 

image 

  Пред кулата има малък парк с пейки и две жени продават просо за гълъбите, които свободно се разхождат по паветата. 

image

 Това е входа на Истамбулския университет.


image


  Това е входа на Топкапи сарай построен от Фатих Султан Мехмед с многоброен брой помещения: Кухни, Конюшни, Харема на султана, Палата на султана, където заседавали везирите, оръжейна секция, съкровищница, дворцова библиотека, стая за обредно обрязване, галерия с портрети на султана, стая на евнухите, стая, където са се раждали децата от двореца и още много други -  накрая излизаш на терасата, където е трона на султана и вдишваш чист виздух с поглед отправен към Босгфора . Около 2 - 3 часа ви трябва да обиколите и разгледате целия дворец.
   Сега може да отидем в азиатската част на Истанбул с корабче. Минаваме покрай рибарите на кея за да си купим билети за шеркето.

image
 

image

 Ето едно от корабчетата, акостирало на брега. Този транспорт е изключително много използван от турските граждани и корабчетата са на доста често - за близо половин час пътуване си на отсрещния бряг.

image 

  
image

 Ето снимка от корабчето на двореца Топкапи - от ляво се виждат кухните на султана.

image

  Това съм моя милост.

image

 Минаваме близо по една алея, която води до фар.

image

 Това е вече азиатската част на Истанбул.

image

 И на самия  азиатския бряг - вижда се моста на Султан Мехмед.

image

image

 Това е една атракция за разхождащите се по брега на Босфора - стрелба по балони.

 Вървейки по брега има малки кафенета, където направо на земята на  постлан килим можеш да си пиеш чая е прозрачна стъклена чашка и да метнеш зарчета като се включиш в игра на табла. Или се усмихнеш на двойка млади хора прегърнати и загледани влюбено във водите на протока.

image   

 Ето го и Змийския остров. Легендата разказва, че един баща построява дом за своята дъщеря във водите на Босфора, защото му било предречено, че тя ще бъде ухапана от змия и ще умре. Въпреки усилията на бащата и след като момичето заживяло в този дворец един ден една змия се промъкнала в листата на лозата в двора на двореца и ухапала момичето - нещо подобно като историята за спящата красавица... Дворецът е съвсем близо до брега и с корабче можеш да го посетиш.

image

 Това е Истанбулската ЖПГара.

image

 На много малки разстояния едно от друго има колички на които се продават печени кестени - много хубаво ухаят и са вкусни.

  Дойде време за хапване, но за турската кухня ще напиша следващия път. Само имайте едно наум - който е на диета вообще да не тръгва за Истанбул. 
 

    


Тагове:   Истанбул,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. desify - ДК:..
26.01.2008 21:17
<3 Боже, какво ми причини!:)))))) Работех преди във конкурентната фирма на Нишикли, сама би се сетила коя, във Варна са само две..:) И редовно ми носеха разни турски лакомства :)) Безумно вкусни са, а и като цяло турската кухня си е доста tasty...... :)
цитирай
2. zero - Ми да, знам я другата фирма -
26.01.2008 21:26
първия път до Истанбул пътувах с нея :))). Не разпалвай вкусовите ми рецептори, че мааааалко ми трябва. Един локум от Harem saray няма да откажеш нали?!
цитирай
3. desify - ДК:..
26.01.2008 22:03
Изобщо не бих !:)
цитирай
4. mmmmmmmmm - Много вкусен
09.02.2008 10:00
и касив пост!:)))
Живо изкушение!!!:)))
Пак да отидеш!:)))
цитирай
5. zero - Пак - да!
09.02.2008 10:05
Надявам се :)))
Вкусните неща - не можеш да им устоиш, поне за мен е невъзможно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395419
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031