Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2006 12:47 - Паркът и градът
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 3563 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Градът на светлината Париж е и град на зеленината - с богата премяна от паркове и градини, където парижаните почиват и се ободряват.
image
Площад "Вилет" базиликата " Сакре Кьор"
image
Покрила изоставен железопътен виадукт от 19 век, алеята "Променад Планте" изминава близо 5 км. през кварталите на източен Париж - от пл."Бастилията" до Венсенската гора. От зори до здрач нейните пищни градини предлагат на минувачите дълга ивица зеленина - желан отдих от шума и уличното движение.
image
Супата е готова в "Жарден Номад" - обществена градина скътана между две оживени улици източно от пл."Бастилията". Построена на безстопанствен парцел, тя предлага на жителите на квартала малки площи за отглеждане на зеленчуци и цветя. Веднъж месечно там се правят супи от рецепти от цял свят, което привлича над 100 души.
image
Зелено убежище кани влюбените на разходка. Малкият площад "Вер - Галан" в западния край на о - в Сите в Сена бил наречен така на енергичния френски крал от 16 век  Анри `ІV, известен като галантен кавалер. Днес градината е популярно място за отправяне на брачни предложения.
image
Романтичните пейки примамват минувачите по пешеходния мост над Сена "Пон дез Ар". На много обществени места в Париж има удобни пейки, а често и сгъваеми столове, които приканват към почивка и спокойно приятно общуване.
image
Големи кестенови дървета се извисяват над пл."Дофин" - малък триъгълен площад на острова Сите. Около 483 000 дървета от 120 вида красят обществените площади, улици, паркове и градини на Париж - плод на усилия, полагани през целия изминал век и продължаващи до днес. Всяка година в града се засаждат 2400 нови дървета.
image    
Моравите в "Жарден дьо Рюйи" и в други парижки паркове са затворени в началото на  пролетта. Тревната площ е в почивка - гласят надписите. А после, в един априлски ден, тучните зелени простори биват отворени за бмогобройните посетители.
image
" Марсово поле" - един от малкото парижки паркове, отворени денонощно - приветства градските обитетели. В горещите летни нощи просторните зелени площи привличат парижани от всички квартали. Те постилат одеялата си под светлините на Айфеловата кула, за да прекарат една вечер в слушане на музика, игра с кучето и хапване на открито.
   Парковете помагат на хората да се грижат за себе си, така че да не се налага градовете да изразходват толкова много средства за социални, медицински и охранителни услуги, за да решат проблемите им. Трябва до всяка входна врата да има парк, където хората да могат да се събират и да получават здравословна доза от онова лекарство което никога не ни стига  - природата.
image  
image
Очите ни са се развили, за да различават не монотонните сиви оттенъци на градския пейзаж, а меките нюанси на златистото, маслиненозеленото и бордото, писъщи на зрелите плодовеи крехките листа, а мозъкът ни е възникнал, за да възнаграждава тези усилия на сетивата ни с наситено усещане за удоволствие.
   Едва ли има нещо чудно в това, че природата ни действа възстановяващо.



Гласувай:
0



1. piccola - ...не съм фенка на града...
30.10.2006 15:58
но благодарение на теб...го усетих по един друг начин!
Благодаря ти!
цитирай
2. zero - за Париж
01.11.2006 11:00
Да, по един друг начин и винаги различен.Спомените ми помагат много.Ходя често по алеите на Люксембурските градини, сядам и на столче от преди 50 год. близо до езерото... Там съм сега, че много натоварено на работа...
цитирай
3. pti - :)
01.11.2006 13:05
Това Е!
Има тоооолкова творчество в този град....
Във всяко ъгълче - дано го посетя не само виртуално..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395426
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031