Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2006 23:35 - Златният Дубай
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 1586 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Аладин потъркал златната лампа,  появил се Духът и казал, чe ще изпълни всяко желание на новия си господар. А принцът го погледнал с досада и бързо - бързо му намерил работа с думите: " Имам само една молба.Дим да те няма!" Това не е шега, а дубайския вариант на приказката на Шехерезада. Златото в арабското емирство е символ както розовото масло в България, лалето в Холандия и кравата в Индия. Жълтият метал има свещена стойност и ако го притежаваш, просто не ти трябват никакви други чудеса. Ще го видите навсякъде - фино емайлирано бърху бравите на хотелските стаи, гравирано в живописната ориенталска архитектура,  в пищните украшения на още по -  пищните жителки на Дубай и най - вече в т.нар. квартали на златото.
   Дубай е едно от най - големите пристанища на света и напълно  оправдава славата си на  рог на изобилието.  Ниските мита правят тукашния пазар най - изгоден както за търговците на едро,  така и за туристите и шопинг маниаците.  Магазините напомнят на нашенските " Всичко за един лев"  с малката разлика, че баснословно ниските цени не са за сметка на качеството. За дрехите по последните модни тенденции в Париж и Милано и хай - тек изобретенията на японските инженерни грнии тук джобът Ви ще олекне значително по - малко, отколкото ако отидете до родината им.
    Освен комедията от дрешки и малките портативни компютърчета, които преди да са отворили личната Ви поща, вече са измерили пулса и кръвното Ви налягане, в Дубай може да се поглезите и с изящни бижута. На  скъпоценните им камъни могат да завидят и ветераните " Сваровски".
Хитът сред накитите са малките гривнички за глезен с висулки.Галантните търговци в "златните квартали" ще Ви убедят за отрицателно време да се закичите с такава. Достатъчно е само да Ви кажат, че никога в кариерата си на златари не са виждали по - съвършено изваян и тънък глезен от вашия и именно заради това ще Ви направят най - голямата отстъпка, заради която ще поемат риска дори да загубят работата си. И така след сладките пазарлъци всяка по - суетна дама се урежда с дрънкулка. Целите ръце на търговците са окичени с пръстени. За тази безвкусица си има логично обяснение. Многото бижута символизират благополучие и вдъхват респект при  бизнес контактите. Те едва ли биха се доверили на някого, който няма дори халка на безименния си пръст.
  В арабските емирства венчалната халка е свързана с една доста чудна традиция. Изработва се само от определени златарски родове. Пръстенът за булката  представлява плетеница от 3 халки ( от бяло, жълто и розово злато). Ако шавлива съпруга я махне от пръста си, повече никога не може да я постави обратно. Плетеницата се разпада и може да бъде възстановена единствено от ръката на бижутера, който я е изработил. Така арабите се подсигуряват срещу евентуалните изневери на многобройните си половинки. Ако пък палавниците все пак дръзнат да прелюбодействат, си навличат гняв, по - страшен и от сатаната. Тайната на коварните пръстени все още е загадка за целия европейски бижутериен бранш и слава богу, ще си кажат дамите. Но все пак е интересно да се види това произведениене толкова на изкуството, колкото на ревността. В кварталите на златото подобна халка може да стане  Ваше притежание за около 300-500 евро. imageimage         


Тагове:   Дубай,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1398976
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930