Постинг
07.07.2010 23:31 -
TARTE TATIN
Французите наричат този сладкиш " питата на госпожиците Татин", защото излязал за първи път от фурната на сестрите Каролина и Стефани Татин през 1898 г. Легендата разказва, че че сестрите имали малък хотел в долината на река Лоара, който се пълнел с гости през ловния сезон. Един ден, залисана в работа, по - голямата сестра Стефани забравила в печката тавата с ябълки, захар и масло. Злите езици говорят, че тя била всъщност твърде заета да флиртува с някакъв напет ловец. Госпожицата усетила, че е загорила десерта чак когато в кухнята замирисало на карамел, бързо покрила ябълките с тесто и ги върнала във фурната. Готовия сладкиш Стефани обърнала с ябълките нагоре и го поднесла в голяма чиния още горещ, тъй като гостите вече губели търпение. Тартата се оказала толкова вкусна, че станала специалитет на хотела. Скоро слухът за десерта на Татин стигнал и до ушите на парижките кулинари. Собственикът на ресторант Maxim`s решил на всяка цена да се добере до рецептата и я измъкнал с хитрост: изпратил в хотела готвач, предрешен като невинен градинар, който разкрил тайната на питата. Оттогава Tarte Tatin е най - сладката част от менюто на Maxim`s.
Рецепта: Кръгла тавичка се намазва с масло и се поръсва със захар. Нарязани на едро ябълки се нареждат на дъното и се пекат 15 минути на 120 градуса и още 15 минути на 180 - 200 градуса. След това се покриват с маслено тесто, разточено с малко по - голям диаметър от тавичката и престояло половин час в хладилника. Според вкуса могат да се добавят канела, ванилия или лимонова кора. С тестото отгоре тартата се пече още 15 минути и се сервира топла, със сметана или сладолед.
Розмарин – универсалната билка, преобраз...
И ХИТЛЕР ГО ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ
НАЧИН ДА СТАНЕШ ДИПЛОМАТ
И ХИТЛЕР ГО ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ
НАЧИН ДА СТАНЕШ ДИПЛОМАТ
1.
анонимен -
Тартин от Тантин. . . изглежда ап...
08.07.2010 21:25
08.07.2010 21:25
Тартин от Тантин...изглежда апетино,французите знаят как да си подсладят живота...не може да им се отрече...
цитирайоще как...някакво съчетание си измислил Анонимен :))).
цитирай
3.
анонимен -
Мадрид
22.07.2010 22:48
22.07.2010 22:48
Е те тва французите ,определено си знаят да живеят.
Но от много сладко става и горчиво.а рецептата ще я пробвам но на есен че сега е по добре на зеленчуци.
цитирайНо от много сладко става и горчиво.а рецептата ще я пробвам но на есен че сега е по добре на зеленчуци.
правих я, и пак ще я направя
цитирайРадвам се, че ти е харесала рецептата. Усмихнат ден от мен.:)))))
цитирайSega 6te probvam...az samo xvurlqm qbulkite..:))))
Taka 6te im namerq..prilojenie..:)))Blagodarq ti za xubavata rezepta!!
Priqten nedelen den i ot men!!
цитирайTaka 6te im namerq..prilojenie..:)))Blagodarq ti za xubavata rezepta!!
Priqten nedelen den i ot men!!
Сега е тъкмо времето на ябълковите сладкиши...Приятен неделен ден и на теб от мен и морето :)))).
цитирайПравила съм го, но с пандишпан тесто. Така е по-лесно и бързо. Ще опитам.
Благодаря за рецептата и интересната история.
цитирайБлагодаря за рецептата и интересната история.
Един от любимите ми сладкиши, не знаех, че рецептата е френска:)
Топли и весели празници!
цитирайТопли и весели празници!
радвам се много, че ми пишеш... тартата става много вкусна и със сливи и с желание резултата е сигурен. Поздрави на теб и близките ти от морето и на Александър много подаръци.
цитирайОтдавна правя тази ябълкова пита, сега научих и оригиналното й име и история.:)
цитирайТърсене
Блогрол
1. Helloween - In The Middle Of A Heartbeat
2. W.A.S.P.
3. W.A.S.P.
4. New Guns n' Roses November Rain with Buckethead and Robin fink solos
5. Helloween - Forever and One (Neverland)
6. WASP - Heaven`s Blessed
7. Rainbow - Catch The Rainbow
8. Wish you were here
9. случайно, но навреме...все пак, не толкова случайно
2. W.A.S.P.
3. W.A.S.P.
4. New Guns n' Roses November Rain with Buckethead and Robin fink solos
5. Helloween - Forever and One (Neverland)
6. WASP - Heaven`s Blessed
7. Rainbow - Catch The Rainbow
8. Wish you were here
9. случайно, но навреме...все пак, не толкова случайно