Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 23:31 - TARTE TATIN
Автор: zero Категория: Рецепти   
Прочетен: 12819 Коментари: 11 Гласове:
20



  image

Французите наричат този сладкиш " питата на госпожиците Татин", защото излязал за първи път от фурната на сестрите Каролина и Стефани Татин през 1898 г. Легендата разказва, че че сестрите имали малък хотел в долината на река Лоара, който се пълнел с гости през ловния сезон. Един ден, залисана в работа, по - голямата сестра Стефани забравила в печката тавата с ябълки, захар и масло. Злите езици говорят, че тя била всъщност твърде заета да флиртува с някакъв напет ловец. Госпожицата усетила, че е загорила десерта чак когато в кухнята замирисало на карамел, бързо покрила ябълките с тесто и ги върнала във фурната. Готовия сладкиш Стефани обърнала с ябълките нагоре и го поднесла в голяма чиния още горещ, тъй като гостите вече губели търпение. Тартата се оказала толкова вкусна, че станала специалитет на хотела. Скоро слухът за десерта на Татин стигнал и до ушите на парижките кулинари. Собственикът на ресторант Maxim`s решил на всяка цена да се добере до рецептата и я измъкнал с хитрост: изпратил в хотела готвач, предрешен като невинен градинар, който разкрил тайната на питата. Оттогава Tarte Tatin е най - сладката част от менюто на Maxim`s.

image

Рецепта: Кръгла тавичка се намазва с масло и се поръсва със захар. Нарязани на едро ябълки се нареждат на дъното и се пекат 15 минути на 120 градуса и още 15 минути на 180 - 200 градуса. След това се покриват с маслено тесто, разточено с малко по - голям диаметър от тавичката и престояло половин час в хладилника. Според вкуса могат да се добавят канела, ванилия или лимонова кора. С тестото отгоре тартата се пече още 15 минути и се сервира топла, със сметана или сладолед.









Гласувай:
20



Предишен постинг

1. анонимен - Тартин от Тантин. . . изглежда ап...
08.07.2010 21:25
Тартин от Тантин...изглежда апетино,французите знаят как да си подсладят живота...не може да им се отрече...
цитирай
2. zero - Знаят и
08.07.2010 23:06
още как...някакво съчетание си измислил Анонимен :))).
цитирай
3. анонимен - Мадрид
22.07.2010 22:48
Е те тва французите ,определено си знаят да живеят.
Но от много сладко става и горчиво.а рецептата ще я пробвам но на есен че сега е по добре на зеленчуци.
цитирай
4. martiniki - :)
04.09.2010 09:14
правих я, и пак ще я направя
цитирай
5. zero - Здравей, Мartiniki!
04.09.2010 09:59
Радвам се, че ти е харесала рецептата. Усмихнат ден от мен.:)))))
цитирай
6. mileidi46 - Mnogo vkusno zvu4i.....
05.09.2010 14:20
Sega 6te probvam...az samo xvurlqm qbulkite..:))))
Taka 6te im namerq..prilojenie..:)))Blagodarq ti za xubavata rezepta!!
Priqten nedelen den i ot men!!
цитирай
7. zero - Здравей, Mileidi46!
05.09.2010 14:38
Сега е тъкмо времето на ябълковите сладкиши...Приятен неделен ден и на теб от мен и морето :)))).
цитирай
8. monaliza121 - Лесен сладкиш
23.11.2010 23:32
Правила съм го, но с пандишпан тесто. Така е по-лесно и бързо. Ще опитам.
Благодаря за рецептата и интересната история.
цитирай
9. dana55 - Привет!
09.12.2011 06:58
Един от любимите ми сладкиши, не знаех, че рецептата е френска:)

Топли и весели празници!
цитирай
10. zero - Дана, здравей :))))))))
09.12.2011 15:31
радвам се много, че ми пишеш... тартата става много вкусна и със сливи и с желание резултата е сигурен. Поздрави на теб и близките ти от морето и на Александър много подаръци.
цитирай
11. monaliza121 - Отдавна правя тази ябълкова пита, ...
22.10.2012 18:48
Отдавна правя тази ябълкова пита, сега научих и оригиналното й име и история.:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395384
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031