Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2009 12:46 - Суетното куче
Автор: zero Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4769 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Познавах едно суетно куче. С червеникава козина, прошарена от сиво - черни кичури. Ушите му клепнали, опашката му щръкнала. Нищо особено - помияр. Но... движеше се гордо. Главата - високо вдигната, шията - изпъната нагоре и напред. Походката му - светска - недостъпна, ангажирана...
     Единственото, което спасяваще суетното куче, бе веселото му излъчване. Искам да кажа, че в него нямаше нищо тъжно. Знаете ги проскубаните песове с печални погледи, с подвити опашки и сковани гръбнаци...Но моето куче - носеше се достолепно, гордо, почти красиво. Като всеки суетник имаше комплекси, но беше достатъчно разсъдлово да ги скрие. Но не и да ги изтрие. Любопитно бе да го наблюдаваш. Уж случайно хвърляше поглед в отражението си във всяка улична витрина. Или нарочно заставаше пред остъклените входни врати и се оглеждаше...Любимото му огледало бяха уличните локви. Стъпваше с разтворени предни крака по края им и задълбочено изучаваше чертите си. От време на време кихваше от възхищение или невярващо клатеше глава. " Господи, колко съм хубав". Разбира се, суетното куче бе заслепено. Всъщност чела съм, че по биологична даденост кучетата са със слабо зрение.
     Веднъж суетното куче се влюби. ( То беше мъж.) Не че беше голямо изключение - правеше го всяко лято. Любимата му беше пухкава бяла болонка от третия етаж. Падна си най - вече по черната и панделка. Колко стилно - черно и бяло...Всяка сутрин, в обичайния за разходка час, той чакаше. Вперил поглед, стиснал челюсти. Тя излизаше от входа, притичваше в близката тревичка, поглеждаше го свенливо и клякаше със замечтана усмивка. Свършваше си работата. После той побеснял обикаляше следите и, упояван от вълшебната миризма. Вечер ставаше по - нахален, тя по - достъпна. Само крясъците на стопанката предотвраряваха заклещването, като израз на тяхната любов.
    Една сутрин, след закуска суетното куче забърза за среща със своята любима. Важен момент е пресичането на двупосочното шосе по пътя към жилищния блок. Суетното куче винаги внимаваше да не попадне под колелата на някой камион, а също понеже беше много суетно, ужасно се ядосваше на шофьорите, които при мокро време го заливаха с кални потоци дъжд. " Зад кое ли ухо ше е вързана панделката и днес? Когато е зад лявото е по - закачлива. От друга страна, когато е отдясно, като че ли е..., може би си внушавам, но е по - благосклонна..." Мислите на суетното куче се вкамениха, тъй като един голям камион, изкочил от сутрешния сумрак му разпра корема. Суетното куче лежеше, мигаше неадекватно, а червата и кръвта му се разстилаха по черния асфалт. Опита се да помръдне, но остра болка, хем вътре, хем извън него, го презяза. " Не предполагах да умра така..." Да бях геройски загинал от ръцете на кварталните момчета или в схватка с доберман. Моята любима щеше да пролива горещи кафяви сълзи. " 
   Скочи стреснато. " Моята любима да ме види така - размазан на улицата с озъбена уста. Никога!" С невероятни усилия, с гърчене и скимтене, кучето се завлече до зелената ивица между платната. Там умря. Всъщност мисля, беше умтяло доста преди това, но суетата му попречи да изглежда в смъртта така без гордост, така банално. Трябваше от близо да погледнеш, за да разбереш, че е умряло. Успешно заблудена, когато след малко дойде, болонката повъртя задник пред муцуната му и като не получи отговор, хукна към къщата на добермана. Това е.
   Поуките, естествено, са поне две: внимавайте, когато пресичате и не се тормозете заради кучките. Остава и въпросът, разбра ли шофьорът  какво е направил или не. Мисля, дори и да е разбрал, не му е направило впечатление. Сигурно не е бил суетен и кръвта по гумите на камиона не го е разтревожила. 


 





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Ясно, че това е притча, но аз това съм го виждала на живо
13.12.2009 13:16
Не защото кучето ми е суетно, а защото като надуши кучка в радиус от 3 километра става неуправляем.
Ела му кажи да не се тормози заради кучките - няма да те послуша. :)
За една бройка, понеже хукнал да пресича булеварда, воден от поредната си любов, не намаза гумите на едно микробусче и то пред очите ми. Добре, че шофьорът имаше бързи реакции и нави волана, иначе ... После не го дочаках сам да си вади поуките, ами го набих едно хубаво, което му държа влага само до следващото влюбване ... :)))
цитирай
2. zero - :)))) Tera,
13.12.2009 13:23
съвсем реална е историята със суетното куче...Вече повече внимава твоето куче като пресича, сигурна съм.
цитирай
3. анонимен - madrid
20.12.2009 18:23
ех такъв е живота ,едни ги мачка други мачкат.кучешка работа,но поне си е заслужавало кучето да пресече .все пак любимата кучка е била на другият край на пътя.
цитирай
4. анонимен - Кой пусна кучетата
19.05.2010 18:14
http://www.youtube.com/watch?v=9sLR0vgpeWI&feature=related
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395321
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031